Το σαλιγκάρι μας

Με επιστημονικό όνομα Cornu aspersum, το συγκεκριμένο σαλιγκάρι είναι γνωστό ως κρητικός χοχλιός στην Κρήτη, καραβόλοι στα Δωδεκάνησα, μικρό ή μεγάλο γκρι (petit gris – gros gris) στη Γαλλία. [Το παλιό επιστημονικό όνομα ήταν Helix aspersa aspersa (O. F. Müller, 1774) και Helix aspersa maxima (O.F. Taylor, 1883).]

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εδώδιμα σαλιγκάρια σε παγκόσμια κλίμακα, το δε κρέας του έχει μικρή θερμιδική αξία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο, Ω3 λιπαρά οξέα και είναι ιδιαίτερα νόστιμο και εύπεπτο.