Σαλιγκάρια κοκκινιστά

τα κοκκινιστά μας

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό σαλιγκάρια
  • 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 1 με 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ζάχαρη, μπούκοβο ή καγιέν
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζουμε τα σαλιγκάρια να βράσουν σε νερό με λίγο ξύδι για 4 έως 7 λεπτά (βρασμού) και τα ξεπλένουμε. Τα ξαναβράζουμε, χωρίς ξύδι αυτή τη φορά, για άλλα 3-4 λεπτά. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε το κρεμμύδι (όχι σε πολύ μικρά κομμάτια), το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσουν να ξανθαίνουν τα πρώτα κομμάτια ρίχνουμε και τα σαλιγκάρια. Τσιγαρίζουμε τα σαλιγκάρια μαζί με το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά και μετά προσθέτουμε ελάχιστο νερό (μισό ποτήρι), τις φρέσκες ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι και λίγη ζάχαρη. Συνεχίζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα. Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος των σαλιγκαριών θα πρέπει να είναι 35 με 40 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη δάφνη (προεραιτικά) και την καυτερή πιπεριά. Το πιπέρι μπαίνει τελευταίο για να μην πικρίσουν τα σαλιγκάρια.

Καλή όρεξη!!!